PehmoShop_kantokoppa_logo

PEHMOSOPPI

Käsityöohjeita vaatetukseen, leikkiin ja kotiin

Miten kangas kannattaa käsitellä ennen ompelua?

Usein ompeluinspiraation iskiessä uusiin kankaisiin tekee mieli iskeä sakset heti, jotta pääsee mahdollisimman nopeasti ompelemaan. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä ja esipestä kangas ennen leikkuuta, jos se kestää vesipesun.

Miten kangas kannattaa käsitellä ennen ompelua?

Miksi kankaan esipesu on tärkeää?

Peseminen on tärkeää, sillä moni kangas kutistuu pesun myötä. Pesun jälkeen huomaat myös, jos trikookangas kiertää, esim. raidat lähtevät menemään vinoon. Kangasta leikatessa voit ottaa vinouden huomioon, silloin kangasta ei saa lankasuoraan, mutta kuviot kohdistuvat vaakasuoraan. Jos kangasta ei esipese, valmis vaate voi myös ”kiertää” eli, kangas on lähtenyt pesussa kiertymään. Tämä saattaa tehdä vaatteen käytöstä jopa epämukavaa, esimerkiksi tiukka vaate kinnaa kainaloista.

Mitä laadukkaampi kangas, sitä vähemmän se yleensä pesuun reagoi.

Trikookankaan ylä- ja alareunojen ompelu yhteen ennen pesua

Ennen pesukoneen päälle laittamista kannattaa tehdä yksi tylsä, mutta hyödyllinen vaihe: ommella kankaan leikkuureunat yhteen. Ommel kannattaa tehdä pitkällä piston pituudella ja löysätä ylälangan kireyttä reilusti. Näin pesun jälkeen langat on helppo kiskoa pois.

Reunojen yhteen ompelu estää leikattujen reunojen rullaantumisen pesussa. Rullantunutta reunaa on ainakin omasta mielestä ikävä leikata ja rullareunan ompelu on myös hankalampaa kuin suoran reunan.

Ompelu on siis erityisen hyödyllistä, jos tiedät, että kangasta on niukasta pituussuunnassa ja haluat käyttää koko kankaan mitan hyödyksi.

Esipesussa rullaantunut kankaan reuna ja ennen pesua ommeltu rullaatumaton reuna
Ylemmän kankaan leikkuureunat on ennen esipesua ommeltu yhteen. Alareunan kangas on reunoista rulaantunut, koska ompelua ei ole tehty.

Pesulämpötila

Esipesu kannattaa tehdä suositellussa lämpötilassa. Itse pesen paljon vaatteita 60 asteessa, joten puuvillapohjaiset (esim. trikoo ja joustocollege) kankaat pesen usein ohjeellista kuumemmassa lämpötilassa ja vielä kuivaan ne rummussa. Tämä siksi, että valmiit vaatteet kuitenkin jossain vaiheessa päätyvät kyseiseen käsittelyyn. Useimmat puuvillapohjaiset kankaat kestävät 60 asteen pesun, mutta pese omalla vastuulla. Toki ympäristön kannalta on parempi, jos vaatteet pesee matalammassa lämpötilassa

Viimein leikkaamaan ja ompelemaan

Pesun, kuivatuksen ja reunaompeleen poiston jälkeen pääsee viimein asettelemaan kankaan leikkuupöydälle. Osa silittää kankaan vielä ennen leikkuuta. Se on hyödyllistä, jos kankaassa on paljon ruttuja.

Kankaan reuna on rullaantunut pari senttiä esipesussa
Keltaisen kankaan reuna on rullaantunut pari senttiä esipesussa.

Tilaa PehmoShopin uutiskirje

Pehmolelun kantokoppa ohjeet

PehmoShopin uutiskirjeen tilaamalla hyväksyt PehmoShopin tietosuojaehdot. Uutiskirjeen tilaamisen voi lopettaa milloin tahansa.